Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 11 juli 2019

Kadernota 2020! Wat heeft D66 ingebracht?

Dinsdagavond en gisterenavond werd de kadernota in de raadsvergadering besproken waarin het financiële plan voor 2020 wordt uitgestippeld. Hierin wordt uitgelegd waar de gemeente in gaat investeren en wat de burger daarvan zal terugzien. D66 Krimpenerwaard heeft hiervoor 4 belangrijke punten aangekaart:

Cultuur👩‍🎨:
Meer financiële hulp. Wij hebben een rijkdom aan cultuur in onze gemeente en onze kunst verdient wel wat meer dan de uitgestippelde €25.000. Wij pleiten daarom voor een verdubbeling naar €50.000.

Verkeersveiligheid ⛔️:
Meer aandacht. Wij zijn blij met de snelheidsverlaging op de N228 in Haastrecht naar 60 km/h, maar met verkeersveiligheid ben je echter nooit klaar. Wij roepen daarom het college op om naar de kruising bij Plus Rechtuyt in de Albert Plesmanstraat in Schoonhoven te kijken. Men kan hier moeilijk oversteken en er zijn sterke geluiden voor een zebrapad.

Openbaar vervoer 🚌 :
Nachtbussen in het weekend. We hebben veel progressie gemaakt. Er rijden meer bussen en kan je sneller op Capelsebrug en in Utrecht komen. Het nachtelijk openbaar vervoer is echter nog steeds een aandachtspunt voor D66. De Klankbordgroep Jongeren Krimpenerwaard heeft dit een paar jaar geleden al aangekaart waarna het stil is gebleven. Wij roepen daarom het college op om weer met de provincie rond de tafel te gaan zitten, om te pleiten voor een nachtbus in het weekend om jong en oud veilig thuis te kunnen brengen.

Vaccinatiegraad 💉:
Meer aandacht en een gezamenlijke oplossing. Dit is een grote zorg voor D66. De vaccinatiegraad in de Krimpenerwaard lag in 2018 met 86,2% ruim onder de landelijke norm van 95%. Dit betekent dat er een verhoogd risico is voor de volksgezondheid. Het college heeft aangegeven dat maatregelen worden ondernomen, zoals het stimuleren van vaccinatie tijdens reguliere contactmomenten en dat het onderwerp binnenkort besproken wordt in het onderwijs en de kinderopvang. Is dit genoeg? Wat gebeurt er als de vaccinatiegraad te laag blijft? D66 wil meer aandacht voor dit onderwerp en samen met de raad een plan B opstellen indien voorlichtingen niet helpen.