Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 26 januari 2010

Stichting "Silver in Motion" werkbezoek zilvergalerie Watertoren

Gita Straver heeft tijdens haar bezoek aan de zilvergalerie in de Watertoren een gesprek gehad met Paul de Vries die vertelde over de stichting ‘Silver in Motion’, een platform voor liefhebbers van de hedendaagse zilverkunst.

Het bevorderen van ambachtelijke en innovatieve vaardigheden van de zilversmeedkunst vormen de brede doelstelling van de stichting die in 2007 is opgericht. Paul de Vries, zilversmid met internationale bekendheid, vindt ‘het artistieke aspect’ zeker zo belangrijk als ‘het vakmanschap’. Daarom zijn er master classes opgericht. Jonge zilversmeden vanuit de hele wereld, met een voltooide academische opleiding in de zilverkunst, kunnen hier in groepjes van 4 of 5 onder professionele begeleiding een eigen collectie opbouwen. Zij maken gebruik van de goed ingerichte werkplaatsen van Schoonhovens bekendste zilversmeden, zoals Jan van Nouhuys en Titiaan de Geer. Het project is zeer succesvol en geeft veel allure aan het Schoonhovense zilverimago.

Er zijn plannen om in samenwerking met het NGZK-museum de master classes een eigen atelierruimte te bieden. In 2010 is door de gemeente hiervoor een bedrag gereserveerd op de begroting in het kader van de regeling van kleinschalige bedrijvigheid. D66 zal dit project de komende raadsperiode ondersteunen. Het draagt bij aan het zilverimago van de stad en het trekt hoogwaardige innovatieve werkgelegenheid naar Schoonhoven.

Elisabeth Peers, zilversmid uit Groot-Brittannië, is een zilveren vaas aan het drijven. Heel speciaal is het creatief uitgangspunt bij haar ontwerpen. Organische verminkingen door ongelukken of geweld vormen de basis van haar kunstuiting. Zo wordt misvorming een pracht vorm.

Bekijk de website van de stichting Silver in Motion.